miercuri, 25 iulie 2012

Cum sa-ti revii dupa o despartire?

              "Eram prieteni de 5 ani si ieseam impreuna de 6 luni, cand ea a vrut sa puna capat relatiei. Dar n-a putut sa-mi spuna direct, ci pur si simplu nu mi-a mai vorbit. Ma simteam neputincios si eram dezamagit. Ma tot intrebam "Cu ce am gresit?'' (John)

O DESPARTIRE iti poate rapi bucuria umplandu-ti inima de deznadejde. Sa ne gandim, de exemplu, la Jeff si Susan care si-au dat intalniri 2 ani. Cu timpul, s-au apropiat tot mai mult. In fiecare zi, Jeff ii trimitea SMS-uri lui Susan , spunandu-i cat de mult tinea la ea. Din cand in cand, ii facea cadouri, aratandu-i ca era mereu in gandurile lui ,,Jeff se straduia sa m-asculte si sa ma inteleaga",spune Susan ,,Ma facea sa ma simt deosebita".
      Nu dupa mult timp , Jeff si Susan vorbeau despre casatorie si despre locul unde aveau sa locuiasca dupa aceea. Jeff chiar s-a interesat ce masura avea Susan la inel. Insa apoi, din senin, a pus capat relatiei! Susan a fost de-a dreptul socata. Cu toate ca si-a continuat activitatile zilnice, ea era distrusa! ,,Durerea m-a epuizat pe plan fizic si psihic" marturiseste ea.

Durerea despartirii
    Daca si tu ai trecut printr-o situatie asemanatoare, probabil ca te intrebi : ,,Oare o sa-mi revin vreodata?''.E cat se poate de firesc sa-ti pui aceasta intrebare.,,Iubirea e ca moartea de puternica'', a scris regele Solomon (Cantarea cantarilor 8:6). Asadar, destramarea unei relatii poate fi una dintre cele mai traumatizante experiente prin care ai trecut pana acum. Pentru unii, a fost ca si cum ceva din ei ar fi murit. Este posibil chiar sa treci prin stari tipice pierderii unei persoane dragi, precum:
   Negarea. "Relatia nu s-a terminat. O sa se razgandeasca intr-o zi, doua."
   Mania. "Cum a putut sa-mi faca una ca asta?Il urasc!"
   Deprimarea. "Nimeni nu ma va iubi vreodata."
   Acceptarea. "Totul va fi bine. Am suferit foarte mult, dar o sa-mi revin." 
   Vestea buna este ca iti poti reveni. In cat timp? Asta depinde de mai multi factori, inclusiv de durata relatiei si de stadiul ei. Pana atunci insa, cum poti face fata durerii coplesitoare?
 
Viata merge inainte
    Poate ca ai auzit zicala: "Timpul le vindeca pe toate". Insa aceste cuvinte ti s-ar putea parea vorbe-n vant cand te desparti, caci timpul nu este singura solutie. Sa ne gandim: "O taietura se vindeca in timp, dar acum doare. De aceea, trebuie sa opresti sangerarea si sa-ti calmezi durerea, avand totodata grija ca rana sa nu se infecteze. La fel este si cu ranile afective. E adevarat, acum dor, dar poti sa-ti alini durerea si sa nu permiti amaraciunii ,,sa te infecteze". Timpul isi va face cu  siguranta partea. Dar tu? Cum ti-o poti face pe a ta? Iata unele sugestii:

      Nu-ti inabusi durerea. Nu-i deloc gresit sa te descarci plangand. De fapt, Biblia spune ca exista "un timp pentru a plange" si "un timp pentru a jeli" (Eclesiastul 3:1-4). Lacrimile nu sunt un semn de slabiciune. Chiar si David, un razboinic neinfricat, a fost candva cuprins de zbucium sufletesc. El a recunoscut: "M-am istovit suspinand; toata noaptea imi scald patul, imi umplu asternutul cu lacrimi." (Psalmul 6:6).
     Ai grija de sanatatea ta. Exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa te vor ajuta sa-ti recapeti energia pierduta din cauza epuizarii afective. 'Exercitiul fizic este de folos', afirma Biblia (1 Timotei 4:8).
    Mentine-te ocupat/a. Nu renunta la activitatile care-ti plac. Si, mai ales acum, nu te izola! (Proverbele 18:1) Cauta compania celor care tin la tine si astfel te vei concentra mai usor asupra lucrurilor pozitive.
    Exprima-ti sentimentele in rugaciune, Poate ca ti-e greu sa te rogi. Cand se despart, unii se simt tradati de Dumnezeu. Ei isi zic: "M-am tot rugat sa-mi gasesc un partener!Si acum uite ce-am patit!" (Psalmul 10:1). Dar ar fi totusi corect sa-L consideri pe Dumnezeu un simplu ''Petitor ceresc"?Nu. In plus, El nici nu este de vina cand cineva pune capat unei relatii. Iata in ce lumina ni-l prezinta Biblia pe Iehova: ''El se intereseaza de voi" (1 Petru 5:7). Asadar, deschide-ti inima inaintea lui. Biblia ne indeamna: ''Faceti-i cunoscute lui Dumnezeu cererile voastre, iar pacea lui Dumnezeu, care intrece orice gandire, va va pazi inima si mintea prin Christos Isus" ( Filipeni 4:6-7). 

Priveste inainte
   Dupa ce simti ca rana ti s-a inchis, ar fi bine sa reflectezi la motivele despartirii.
   Este clar, relatia n-a urmat cursul pe care ti l-ai dorit. Dar nu uita ca, pe timp de furtuna, s-ar putea sa vezi doar cerul intunecat si ploaia care parca nu se mai termina. Totusi, intr-un final, ea se opreste, iar cerul se insenineaza. In mod asemanator, tinerii despre care s-a vorbit mai sus au simtit cu timpul ca pot merge mai departe. Fii convins/a ca si tu poti depasi durerea despartitii! 


   "Cu timpul, vei vedea lucrurile mai clar. Sentimentele nu vor mai fi atat de intense, asa ca vei putea sa privesti situatia in mod obiectiv si sa accepti ca totul s-a incheiat. De asemenea, te vei cunoaste mai bine, vei sti ce astepti de la unn partener de casatorie si ce trebuie sa eviti pentru a nu mai trece printr-o situatie asemanatoare." (Chrisa M.) 



 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu